اسید سیتریک
نام IUPAC 2-hydroxypropane-1,2,3-tricarboxylic acid
نام های دیگر 3-هیدروکسی پنتاندیوئیک اسید-3-کربوکسیلیک اسید
هیدروژن سیترات
شناسه ها
شماره CAS 77-92-9
خواص
فرمول مولکولی H3C6H5O7
جرم مولی 192.123 گرم بر مول
ظاهر جامد سفید کریستالی
چگالی 1.665 g/cm³
نقطه ذوب
153 درجه سانتی گراد
نقطه جوش
در دمای 175 درجه سانتیگراد تجزیه می شود
حلالیت در آب 133 گرم در 100 میلی لیتر (20 درجه سانتیگراد)
اسیدیته (pKa) pKa1=3.15
pKa2=4.77
pKa3=6.40
خطرات
خطرات اصلی محرک پوست و چشم
نقطه اشتعال ?°C
ترکیبات مرتبط
ترکیبات مرتبط سیترات سدیم، سیترات کلسیم
به جز مواردی که در غیر این صورت ذکر شده است، داده ها برای آن ارائه می شود
مواد در حالت استاندارد خود
(در دمای 25 درجه سانتیگراد، 100 کیلو پاسکال)
سلب مسئولیت و مراجع Infobox
اسید سیتریک یک اسید آلی ضعیف است که در مرکبات یافت می شود. این یک نگهدارنده طبیعی است و همچنین برای افزودن طعم اسیدی (ترش) به غذاها و نوشابه ها استفاده می شود. در بیوشیمی، به عنوان یک واسطه در چرخه اسید سیتریک مهم است و بنابراین در متابولیسم تقریباً همه موجودات زنده رخ می دهد. همچنین به عنوان یک پاک کننده بی خطر برای محیط زیست عمل می کند و به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند.
اسید سیتریک در انواع میوه ها و سبزیجات وجود دارد، اما بیشترین غلظت آن در لیمو و لیموترش است، جایی که می تواند تا 8 درصد از وزن خشک میوه را تشکیل دهد.
دانش توصیه شده اضافی
8 گام برای یک تعادل تمیز – و 5 راه حل برای تمیز نگه داشتن آن
راهنمای مهارت های ضروری آزمایشگاهی
روش صحیح بررسی تکرارپذیری در ترازها چیست؟
خواص
در دمای اتاق، اسید سیتریک یک پودر کریستالی سفید است. این می تواند به صورت بی آب (بدون آب) یا به صورت مونوهیدرات وجود داشته باشد. شکل بی آب از آب گرم متبلور می شود، در حالی که مونوهیدرات زمانی تشکیل می شود که اسید سیتریک از آب سرد متبلور شود. مونوهیدرات را می توان با گرم کردن آن در دمای بالای 74 درجه سانتیگراد به فرم بی آب تبدیل کرد. اسید سیتریک همچنین در اتانول مطلق (بی آب) (76 قسمت اسید سیتریک در هر 100 قسمت اتانول) در دمای 15 درجه سانتیگراد حل می شود.
در ساختار شیمیایی، اسید سیتریک دارای خصوصیات سایر اسیدهای کربوکسیلیک است. هنگامی که در دمای بالای 175 درجه سانتیگراد گرم می شود، از طریق از دست دادن دی اکسید کربن و آب تجزیه می شود.
خرید اسید سیتریک در اصفهان را از کارشناسان ما انجام دهید.
خرید اسید سیتریک در اصفهان و سایر شهرهای ایران را با یک تماس ممکن نموده ایم.
پس از خرید اسید سیتریک در اصفهان به سرعت به شهر شما حمل می شود.
تاریخ
کشف اسید سیتریک را به جابر ابن حیان (Geber) کیمیاگر قرن هشتم نسبت داده اند. دانشمندان قرون وسطی در اروپا از ماهیت اسیدی آب لیمو و لیموترش آگاه بودند. چنین دانشی در دایره المعارف قرن سیزدهم Speculum Majus (آینه بزرگ) که توسط وینسنت بووا گردآوری شده است، ثبت شده است. اسید سیتریک اولین بار در سال 1784 توسط شیمیدان سوئدی کارل ویلهلم شیله جدا شد که آن را از آب لیمو متبلور کرد. تولید اسید سیتریک در مقیاس صنعتی در سال 1860 بر اساس صنعت میوه مرکبات ایتالیا آغاز شد.
در سال 1893، سی وهمر کشف کرد که قالب پنی سیلیوم می تواند اسید سیتریک را از شکر تولید کند. با این حال، تولید میکروبی اسید سیتریک از نظر صنعتی اهمیت پیدا نکرد تا اینکه جنگ جهانی اول صادرات مرکبات ایتالیا را مختل کرد. در سال 1917، جیمز کوری، شیمیدان مواد غذایی آمریکایی، کشف کرد که سویه های خاصی از کپک Aspergillus niger می توانند تولیدکنندگان اسید سیتریک کارآمد باشند و فایزر دو سال بعد تولید در سطح صنعتی را با استفاده از این روش آغاز کرد.
تولید
در این روش تولید، که هنوز راه اصلی صنعتی برای اسید سیتریک استفاده میشود، کشتهای آسپرژیلوس نایجر برای تولید اسید سیتریک از ساکارز یا محیط حاوی گلوکز تغذیه میشوند. منبع قند، شربت تند ذرت، [1] ملاس، نشاسته ذرت هیدرولیز شده یا سایر محلول های قندی ارزان قیمت است. پس از فیلتر شدن قالب از محلول حاصل، اسید سیتریک با رسوب آن با آهک (هیدروکسید کلسیم) جدا می شود تا نمک سیترات کلسیم به دست آید که از آن اسید سیتریک با تیمار اسید سولفوریک بازسازی می شود.
چرخه کربس
مقاله اصلی: چرخه اسید سیتریک
اسید سیتریک یکی از مجموعه ای از ترکیبات است که در اکسیداسیون فیزیولوژیکی چربی ها، پروتئین ها و کربوهیدرات ها به دی اکسید کربن و آب نقش دارد.
این سری از واکنشهای شیمیایی تقریباً برای تمام واکنشهای متابولیک مرکزی است و منبع دو سوم انرژی حاصل از غذا در موجودات بالاتر است. توسط سر هانس آدولف کربس کشف شد. کربس در سال 1953 جایزه نوبل فیزیولوژی یا پزشکی را برای این کشف دریافت کرد. مجموعه ای از واکنش ها با نام های مختلفی از جمله چرخه اسید سیتریک، چرخه کربس و چرخه اسید تری کربوکسیلیک (یا چرخه TCA) شناخته می شود.
خرید اسید سیتریک در اصفهان
خرید اسید سیتریک در اصفهان برای اهالی این شهر را ما بر عهده گرفته ایم.
خرید اسید سیتریک در اصفهان تنها با تماس با کارشناسان سایت ما انجام می شود.
کاربردها
افزودنی مواد غذایی
اسید سیتریک به عنوان یک افزودنی غذایی به عنوان طعم دهنده و نگهدارنده در غذاها و نوشیدنی ها به ویژه نوشابه ها استفاده می شود. با شماره E E330 نشان داده می شود. نمک های سیترات فلزات مختلف برای رساندن آن مواد معدنی به شکل بیولوژیکی موجود در بسیاری از مکمل های غذایی استفاده می شود. از خواص بافری سیترات ها برای کنترل pH در پاک کننده های خانگی و دارویی استفاده می شود. در ایالات متحده، خلوص مورد نیاز برای اسید سیتریک به عنوان یک افزودنی غذا
ive توسط Food Chemical Codex (FCC)، که توسط ایالات متحده فارماکوپه (USP) منتشر شده است، تعریف شده است.
نرم کننده آب
توانایی اسید سیتریک در کلات کردن فلزات، آن را در صابون ها و شوینده های لباسشویی مفید می کند. با کیلیت کردن فلزات در آب سخت، به این پاک کننده ها اجازه می دهد کف تولید کنند و بدون نیاز به نرم شدن آب بهتر عمل کنند. به روشی مشابه، اسید سیتریک برای بازسازی مواد تبادل یونی مورد استفاده در نرمکنندههای آب با حذف یونهای فلزی انباشتهشده بهعنوان کمپلکسهای سیترات استفاده میشود.
دیگران
اسید سیتریک در صنعت بیوتکنولوژی و داروسازی برای غیرفعال کردن لولههای فرآیند با خلوص بالا (به جای استفاده از اسید نیتریک) استفاده میشود. اسید نیتریک پس از استفاده برای این منظور خطرناک در نظر گرفته می شود، در حالی که اسید سیتریک خطرناک نیست.
اسید سیتریک ماده فعال در برخی محلول های تمیزکننده حمام و آشپزخانه است. محلولی با غلظت 6 درصد اسید سیتریک، لکه های آب سخت را بدون مالش دادن از روی شیشه پاک می کند. در صنعت برای از بین بردن زنگ فولاد استفاده می شود.[3]
اسید سیتریک معمولاً به عنوان بافر برای افزایش حلالیت هروئین قهوه ای استفاده می شود. کیسه های اسید سیتریک یکبار مصرف به عنوان انگیزه ای برای وادار کردن مصرف کنندگان هروئین به تعویض سوزن های کثیف خود با سوزن های تمیز در تلاش برای کاهش شیوع ایدز و هپاتیت استفاده شده است [4]. اسیدیکنندههای دیگری که برای هروئین قهوهای استفاده میشوند عبارتند از اسید اسکوربیک، اسید استیک و اسید لاکتیک. در غیاب آنها، مصرف کننده مواد مخدر اغلب آب لیمو یا سرکه را جایگزین می کند.
اسید سیتریک یکی از مواد شیمیایی مورد نیاز برای سنتز HMTD است، یک ماده منفجره بسیار حساس به حرارت، اصطکاک و ضربه مشابه پراکسید استون. خرید مقادیر زیاد اسید سیتریک ممکن است مشکوک به فعالیت تروریستی بالقوه را ایجاد کند.
اسید سیتریک را میتوان به بستنی اضافه کرد تا گلبولهای چربی را جدا نگه دارد، و همچنین میتوان آن را به جای آب لیموی تازه به دستور پخت اضافه کرد. اسید سیتریک همراه با بی کربنات سدیم در طیف گستردهای از فرمولهای جوشان، هم برای خوردن (مانند پودرها و قرصها) و هم برای مراقبت شخصی (مانند نمک حمام، بمب حمام، و تمیز کردن چربی) استفاده میشود.
هنگامی که اسید سیتریک روی مو استفاده می شود، لایه بیرونی را باز می کند که به عنوان کوتیکول نیز شناخته می شود. در حالی که کوتیکول باز است، اجازه نفوذ عمیق تر به ساقه مو را می دهد. می توان از آن در شامپو برای شستشوی موم و رنگ مو استفاده کرد. به طور قابل توجهی در محصول “سان این” برای سفید کردن استفاده می شود، اما به دلیل میزان آسیبی که ایجاد می کند، به طور کلی توصیه نمی شود.
اسید سیتریک نیز به عنوان حمام توقف در عکاسی استفاده می شود. توسعه دهنده به طور معمول قلیایی است، بنابراین یک اسید ملایم آن را خنثی می کند و در مقایسه با آب ساده، اثربخشی حمام توقف را افزایش می دهد.[5]
خرید اسید سیتریک در اصفهان
اسید سیتریک کاربردهای متنوعی دارد. به همین دلیل خرید اسید سیتریک در اصفهان نیز متقاضیان زیادی دارد.
ما خرید اسید سیتریک در اصفهان را برایتان مهیا نموده ایم.
ایمنی
اسید سیتریک به عنوان ایمن برای استفاده در مواد غذایی توسط تمام آژانس های نظارتی عمده ملی و بین المللی مواد غذایی شناخته شده است. به طور طبیعی تقریباً در تمام اشکال زندگی وجود دارد و اسید سیتریک اضافی به آسانی متابولیزه شده و از بدن دفع می شود.
تماس با اسید سیتریک خشک یا محلول های غلیظ می تواند باعث تحریک پوست و چشم شود، بنابراین هنگام دست زدن به این مواد باید از لباس های محافظ استفاده کرد.
مصرف زیاد آن می تواند مینای دندان را از بین ببرد.
تماس نزدیک با چشم ها می تواند باعث سوزش خفیف شود و ممکن است باعث از دست دادن بینایی شود.
ادعای سرطان
گزارش های اشتباهی مبنی بر اینکه E330 عامل اصلی سرطان است وجود دارد. گمان می رود که این امر به دلیل سوء تفاهم و سردرگمی در مورد کلمه کربس به وجود آمده است. در این مورد، به سر هانس آدولف کربس، کاشف چرخه کربس اشاره دارد و نه کلمه آلمانی سرطان. اسید سیتریک زمانی که به تنهایی مصرف شود برای بدن مضر نیست.
همچنین ببینید
عدم تحمل اسید سیتریک
منابع
برگه MSDS اسید سیتریک
^ تولید اسید سیتریک توسط یک جدایه جدید Aspergillus niger: II. بهینه سازی پارامترهای فرآیند از طریق طرح های تجربی آماری. فناوری منابع زیستی 98 (18) 3470-3477.
^ استفاده از اسید سیتریک آمونیه برای تمیز کردن شیمیایی دیگهای بخار فشار قوی.
↑ گاردن، جی.، رابرتز، ک.، تیلور، ا.، و رابینسون، دی (2003). “ارزیابی ارائه ساشه های اسید سیتریک یکبار مصرف به مصرف کنندگان مواد مخدر تزریقی” (pdf). مرکز اسکاتلند برای عفونت و بهداشت محیط.
^ http://www.silverprint.co.uk/chem4.html